Home » Gevolgen van stoppen met roken

Gevolgen van stoppen met roken

Gevolgen van stoppen met roken zijn er natuurlijk wel. Stoppen kan geen kwaad voor de gezondheid. Alleen zijn er wel ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken. De ontwenningsverschijnselen ontstaan vaak de eerste drie dagen. Dit moment zijn de verschijnselen het heftigste. In het lichaam ontstaat er een tekort aan nicotine. Nicotine zorgt ervoor dat je verslaafd raakt aan sigaretten. In de hersenen wordt door nicotine dopamine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat er welbehagen ontstaat na het nemen van een sigaret. Als je lichaam geen nicotine meer krijgt dan gaat het lichaam protesteren. Het lichaam is gewend om steeds dopamine aan te maken. Je krijgt hierdoor de bekende hunkering naar een sigaret.

De eerste week stoppen met roken.

Eigenlijk heeft je lichaam altijd al last van ontwenningsverschijnselen door het roken. Je kent het gevoel vast wel dat je zin hebt in een sigaret. Daardoor steek je er gewoon weer eentje op. De eerste week zullen de ontwenningsverschijnselen wel erger zijn dan de verschijnselen die je normaal hebt. Vooral de eerste drie dagen noemen de meeste ex rokers de ergste dagen. De gevolgen van stoppen met roken tijdens de eerste week hebben we hier op een rijtje gezet:

– Zin in een sigaret
– Somber voelen en een slecht humeur hebben.
– Irritaties en om alles boos kunnen worden.
– Een suf gevoel, waardoor je niet meer zo scherp bent als normaal.
– Slechter slapen of juist meer slapen.
– Meer dromen of vreemde dromen.
– Slecht kunnen concentreren.
– Last van hoesten en kuchen.
– Een rusteloos of gestrest gevoel.
– Verstopte darmen of problemen met de stoelgang.
– Last van hoofdpijn, duizelingen of een licht gevoel in je hoofd.

Na de eerste week zullen de ontwenningsverschijnselen afnemen of verdwijnen. Het kan zijn dat je nog niet helemaal in je goede doen bent. Slaapproblemen kunnen soms ook langer aanhouden.

Ontwenningsverschijnselen zijn goed voor je lichaam.

Ontwenningsverschijnselen door stoppen met roken voelen op het moment natuurlijk niet goed of prettig. Toch is het een goed teken want het laat zien dat je lichaam zich hersteld. De kwade stoffen door het roken verdwijnen uit je lichaam. Na drie dagen is de oude nicotine uit je lichaam. Na maximaal een week zal je lichaam niet meer verslaafd zijn aan sigaretten. Toch betekend dit niet dat je geen behoefte meer kan hebben aan een sigaret. De geestelijke verslaving is namelijk nog steeds aanwezig. Vooral in situaties waarbij je normaal gesproken een sigaret zou opstekken. Stoppen met roken is dus zeker weten ook een mentale kwestie en niet alleen lichamelijk. Een sigaret opsteken zou het gevoel weg kunnen halen. Dat is de reden dat veel mensen weer terugvallen in het oude patroon. Helaas haalt één sigaret het probleem met roken niet weg. Stoppen met roken moet echt definitief zijn vanaf het eerste moment. Het is belangrijk om voor jezelf een goed stappenplan te maken om te stoppen met roken. Zodat je definitief weet waar je aan toe bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*