Home » Voordelen van stoppen

Voordelen van stoppen

Als je rookt weet je altijd wel ergens dat er voordelen zitten aan stoppen met roken. Maar de voordelen van stoppen wegen vaak niet op tegen de trek in een sigaret. Toch kan het handig zijn om je eens te verdiepen in de voordelen van stoppen. Misschien geeft het je meer inzichten dan je had verwacht. Het kan je helpen om een doel op te stellen, waarvoor je het precies doet. Een aantal voordelen van stoppen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Veel geld besparen met stoppen.

Roken wordt steeds weer duurder en de regering blijft rokers uitbuiten. Ze verdienen goud geld aan de constante verhoging van sigaretten. Als je een pakje per dag rookt dan wordt roken een hele dure hobby. De gemiddelde roker rookt een pakje per week. De kosten kunnen dan flink oplopen. Bereken eens per jaar hoeveel je kwijt bent aan sigaretten. Vaak heb je dit zelf niet in de gaten omdat je onbewust steeds weer nieuwe sigaretten koopt. Gemiddeld gaat het om honderden euro┬┤s per jaar die rokers uitgeven aan sigaretten. Bereken eens wat je allemaal wel niet kan doen van het geld als je stopt met roken.

Risico op ziektes neemt af.

Als je rookt dan heb je een groot risico op ziektes. Ruim 50 procent van de rokers sterft aan een ziekte door roken. Je kunt hierbij denken aan hartziekte, kanker of longziekte. Voordelen van stoppen is de kans dat je bij deze groep hoort een stuk minder groot wordt. Als je op dertig jarige leeftijd stopt met roken dan neemt het risico van ziektes met wel 90% af. Als je vijftig bent dan heb je 50% minder kans dat je vroegtijdig overlijdt door roken. Ben je 60 jaar? Dan heeft stoppen zeker weten voordelen want niet rokers leven langer. Het is wel beter om snel te stoppen. Als je zwaar hebt gerookt dan kan het tot wel 15 jaar duren, voordat je lichaam herstelt op het niveau van iemand die nog nooit heeft gerookt.

Voordelen van stoppen met roken op kort termijn.

Het risico van ziektes neemt af in de toekomst, maar er zijn ook voordelen die in het begin al merkbaar zijn. Veel rokers hebben een hoge hartslag en bloeddruk. Deze neemt al af na 20 minuten. Na acht uur neemt het risico op trombose of een hartaanval af. Al na 24 uur beginnen de longen met het opruimen van teer en rookoverblijfselen. Het duurt nog 48 tot 96 uur voordat je lichaam nicotinevrij zijn. Als resultaat wordt het reukvermogen en smaakvermogen beter. Na 2 tot 12 weken verbeterd de bloedsomloop en kan je een conditie opbouwen en sporten.

Je ziet er beter uit.

Misschien de grootste voordelen van stoppen zijn je uiterlijk. Je gaat er namelijk een stuk beter uitzien nadat je gestopt bent met roken. De huid krijgt een frisse kleur. Het tandvlees wordt mooi roze en je loopt een minder groot risico op een kunstgebied. Daarnaast zal je beter gaan ruiken. Dit zijn allemaal voordelen van stoppen, waardoor je bijna vandaag nog begint met stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*